Acteur bij Kamak, dat word je niet zomaar

Theater KamaK treedt zondagmiddag 2 keer op met hun voorstelling Woef. Het is niet zomaar een Hengelose theatergroep. De acteurs - die allemaal een verstandelijke beperking hebben - zijn zó succesvol, dat bijna elke voorstelling is uitverkocht. Acteur Rijk Sietsma vertelt hoe het is om voorstellingen te spelen.

"In de voorstelling Woef ben ik de jachthond. Ik ben al vijf jaar acteur. De repetities voor de voorstellingen zijn op maandag en donderdag en op woensdag is er training. Op dinsdag en vrijdag ben ik bij de fietsenmaker."

Hoe kwam je bij Theater KamaK? "Door een tip van mijn school. Het Meerik, in Enschede." Acteur bij KamaK word je niet zomaar. Tijdens een stage van drie maanden beoordeelt de regisseur of iemand het in zich heeft om te acteren. Goed kunnen samenwerken, een goede conditie hebben en talent hebben om een rol tot leven te brengen, dat zijn nogal wat eisen waar een acteur aan moet voldoen.

Bij de repetitie was te zien dat je je heel goed inleeft in je rol. We zien een echte jachthond. Hoe leer je dat als acteur? "Ik heb heel veel gespeeld met m'n eigen hond, Roefke. Roefke is een teckel. In de voorstelling speel ik een jachthond. Ik kan blaffen en piepgeluidjes maken, zoals een hond dat doet. Of ik hou m'n hoofd een beetje scheef. Ik heb heel goed naar mijn eigen hond gekeken. In de volgende voorstelling, Furia, ben ik een mime-speler. Op YouTube is een filmpje van een man met een wit gezicht en dan zie je precies wat hij met z’n handen doet."

Wat zeggen de mensen na de voorstelling tegen je? "Dan maken we een buiging en dan is er applaus. Drie keer, dat is fijn. En dan zijn de mensen blij."

Wat moeten de mensen die dit artikel lezen nog meer weten? "Onze volgende voorstelling heet Furia. Die wordt ook heel erg mooi, iedereen moet komen kijken! Maar kom eerst kijken naar Woef."

U leest het, naar Furia moet u ook kijken. Maar eerst is Woef aan de beurt, op zondag 27 mei op het Schouwburgplein, om 14.30 - 15.00 u. en 15.30 - 16.00 u.


Delen


Volg ons op